zastupitelstvo_23_03_27
27. března 2023

Zasedání zastupitelstva 27.3.2023

V pondělí 27. 3. se koná druhé letošní zasedání zastupitelstva v Moravské Třebové

zastupitelstvo_23_02_13
13. února 2023

Zasedání zastupitelstva 13.2.2023

V pondělí 13. 2. se koná první letošní zasedání zastupitelstva v Moravské Třebové

vyhrajem-115_mid
24. října 2022

Ustavující zastupitelstvo je za námi!

Gratulujeme nově zvolenému starostovi Pavlu Charvátovi, jeho místostarostům Vladimíru Dokoupilovi a Miloši Mičkovi a všem nově zvoleným zastupitelům.

posts/Pirati_MT_logo_web.jpg
5. listopadu 2018

Ustavující schůze zastupitelstva

Dnes nás čeká ustavující zasedání zastupitelstva Moravské Třebové. Na ustavujícím zasedání nově zvolení zastupitelé složí slib, čímž se teprve oficiálně stanou zastupiteli. Následně se bude volit nová rada města včetně starosty a místostarostů, zastupitelé si odsouhlasí odměny na neuvolněné pozice a zřídí výbory zastupitelstva.

posts/radnice_autobus.jpg
29. října 2018

Nová koalice v Moravské Třebové

V pátek schválila členská základna místního sdružení Svitavsko Pirátům v Moravské Třebové podpis na koaliční smlouvě. Koalici na další 4 roky budou v Moravské Třebové tvořit tyto hnutí a strany: Srdcem Třebováci, ODS, Změna pro Třebovou, KDU-ČSL & SVOBODNÍ a Česká Pirátská strana. Povolební situace v Moravské Třebové byla komplikovaná, nevraživost mezi místními politickými uskupeními, která se zde za minulé 4 roky budovala, zasáhla i do povolebních vyjednávání. Vytvořily se zde dva nesmiřitelné bloky: ODS, KDU, TOP09 a Srdcem Třebováci na jedné straně a ČSSD, KSČM a SNK na straně druhé.

posts/noviny_stanek.JPG
3. října 2018

Náklady na kampaň v Moravské Třebové

Každá kampaň něco stojí. Protože to bereme s transparencí vážně a naše návrhy aplikujeme nejdříve na sebe, zveřejňujeme zde naše náklady na kampaň do komunálních voleb 2018 v Moravské Třebové.

posts/pen.jpg
30. září 2018

Jak volit do zastupitelstva města

Při volbách do zastupitelstev obcí, měst a obvodů voliči tradičně nejvíce chybují v postupu hlasování. Tím se buď připravují o část svých hlasů, nebo jsou jejich hlasy neplatné úplně. Cílem následujícího textu je osvětlit, jakým způsobem hlasovat, abyste o své hlasy nepřišli. Především je třeba si uvědomit, že postup pro hlasování do obecního zastupitelstva se zásadně liší například od postupu volby do Poslanecké sněmovny Parlamentu ČR. Při volbě do zastupitelstva obce máte přesně tolik hlasů, kolik zastupitelů je voleno. Tedy konkrétně, jak je to v Moravské Třebové:

posts/nezamestnanost_procenta.jpg
27. září 2018

Potřebujeme více pracovních příležitostí

Zaměstnavatelé z Moravské Třebové stále hledají nové zaměstnance. Z toho by se lehce dalo nabýt dojmu, že v Moravské Třebové je dostatek pracovních příležitostí, ale opak je pravdou. Moravská Třebová je dlouhodobě na chvostu statistik zaměstnanosti. Rozdíl mezi okolními městy se prohlubuje, musíme tento nepříznivý trend zastavit.

posts/graf_byty.jpg
23. září 2018

Jak řešit nedostatek bytů

S pořízením bydlení je v Moravské Třebové problém. Největší problém je sehnat byt k pronájmu. Velice dobrá situace pro pronajímatele nemovitostí, kteří si mohou mezi zájemci vybírat. Velice špatná situace pro obyvatele tohoto města, obzvlášť pro občany do 30 let, pro ně je velice obtížné vůbec sehnat byt k pronájmu.

posts/moravska_trebova.jpg
18. září 2018

Moravská Třebová a její kulturní dění

Není již tajemstvím, že Česká pirátská strana ožívá a je aktivní i v Moravské Třebové. Toto krásné historické město, jehož počátky sahají až do poloviny 13. století, neslo přídomek Moravské Athény. Bylo centrem umění a vzdělanosti, což je i jedním z cílů nově vznikající místní pirátské organizace a jejích sympatizantů pro blížící se komunální volby.

posts/uklizeni 2.jpg
15. září 2018

Ukliďme Česko!

Desítky pirátských crew se dnes účastní akce "ukliďme Česko".

posts/lupa.jpg
15. září 2018

Jak má vypadat rozklikávací rozpočet?

Jsme strana, která chce víc informovat občany města a zároveň je více zapojit do rozhodovacích procesů města. K tomu patří i to, čemu se dneska říká, rozklikávací rozpočet, který je součástí našich programových priorit otevřená radnice a průhledné financování.

posts/sport.jpg
12. září 2018

Sport ve městě

Město Moravská Třebová má ze zákona povinnost vytvářet vhodné podmínky pro sport a sportovní volnočasové aktivity s důrazem na výchovu mládeže. A protože si společně myslíme, že v Moravské Třebové dřímá obrovský potenciál, bude naší hlavní snahou měnit vhodnými kroky status tohoto města z periferie na sportovní centrum regionu. Chceme měnit zavedené pohledy a aktivně vytvářet nové možnosti a příležitosti. Moravská Třebová totiž musí splňovat základní parametry občanské vybavenosti a být konkurenceschopná s městy podobné velikosti v regionu.

posts/karsten_logo.jpg
6. září 2018

Rozhovor s lídrem

Představujeme lídra Pirátů v Moravské Třebové Karstena Sachse

posts/graf_odliv_obcanu.jpg
30. srpna 2018

Město s největším odlivem obyvatel

Město se nám nezadržitelně vylidňuje. Minulé administrativy nenašly recept, jak tento odliv obyvatel zastavit. Od roku 2010 ubylo 742 obyvatel. To je více lidí než žije např. v Linharticích. Je to největší úbytek obyvatelstva v Pardubickém kraji.

posts/autobahnkreuz.jpg
1. srpna 2018

Stavba D35 se opět prodlouží

Nezbývá nám nic než čekat, výstavba dálnice, kterou tento region potřebuje jako sůl, se neplánovaně prodlouží minimálně o rok. A nejsou to ty zlý neziskový organizace, které, dle slov ŘSD, nesmyslně protahují všechny naše liniové stavby. O zdržení se, jako již mnohokrát, zasloužilo samo ŘSD. V kostce, ŘSD v průběhu výběrového řízení, změnilo jeden formulář a nedalo všem uchazečům dostatečně na vědomí, že mají použít na jejich nabídku formulář nový. Následně ŘSD vyřadilo z tendru dva nejlevnější uchazeče, protože použili nesprávný formulář a zakázku dostalo konsorcium zastupované firmou Metrostav. No, hned jsem si vzpomněl na toto: www.neovlivni.cz/agrotec-metrostav-a-ti-druzi-komu-politici-pripravili-unikove-cesty/

posts/Hospital_room.jpeg
14. července 2018

Kladní a záporní hrdinové v případu moravskotřebovské nemocnice.

V poslední době jste mohli ze všech stran slyšet o výstavbě nové moderní nemocnice. Stávající úroveň zdravotní péče o obyvatele Moravské Třebové evidentně vyžaduje radikálnost změn, takže jakákoliv snaha o ně by měla být automaticky přijímána pozitivně. A protože zlí majitelé budov, které doposud využívala nemocnice následné péče v Moravské Třebové, za ně chtěli přemrštěných 80 miliónů, zní potřeba výstavby nové nemocnice i docela logicky.

posts/stanek_namesti.jpg
3. července 2018

Starosta navštívil petiční stánek

V pátek 29. června 2018 odstartovala na našem náměstí petiční podpisová akce za otevřené město Moravská Třebová.

posts/MT_zamek.jpg
10. června 2018

Víc než průhledné výběrové řízení

Výběrové řízení na novou ředitelku Kulturních služeb města Moravská Třebová? Víc než průhledné.

posts/radnice_autobus.jpg
1. června 2018

Moravská Třebová, pusťte nás na ně!

I v Moravské Třebové se našla parta lidí, která chce změnit zavedené zastaralé struktury, které se tu roky budují. V říjnu se budeme ucházet o vaše hlasy v komunálních volbách. Do té doby se s vámi budeme vídat na různých místech města, budeme sbírat podpisy pro naše petice, bavit se s vámi, občany našeho města, naslouchat vašim problémům a ze všeho nejvíc vás seznamovat s naším programem pro Moravskou Třebovou. Když nás potkáte, neváhejte se nás zeptat na cokoliv. Naše kampaň se udělá tak, jak je to u České pirátské strany zvykem, s malým obnosem peněz a s velkou podporou našich dobrovolníků, na kterých stála také kampaň do poslanecké sněmovny. Všichni obětujeme svůj volný čas, abychom ho věnovali České pirátské straně a této kampani a další 4 roky chceme veškerou pozornost věnovat našemu městu. Proč to vlastně děláme a co z toho máme? Je to jednoduché, všichni bydlíme v Moravské Třebové a na městě nám záleží. Chceme tady strávit zbytek života a přejeme si, aby tady žili a vyrůstali naše děti a vnoučata. Za osm let vládnutí současné rady města ztrácíme pomalu krok se zbytkem kraje. Máme u nás 2,5krát větší podíl nezaměstnaných, než ve zbytku kraje, a tím i nižší mzdy. Na našem území máme nejnižší počet podnikatelských subjektů, nejméně dokončených nových bytů a procentuálně největší úbytek obyvatel ze všech měst nad 8000 obyvatel v pardubickém kraji. A tento trend se prohlubuje. Pokud se bude prohlubovat dál, za chvíli už to tady nebude místo k žití a tomu přirozeně chceme zabránit. Velká část našeho programu se bude věnovat právě těmto problémům, proto sledujte v příštích týdnech náš facebook, náš web a nenechte si ujít další Pirátské listy, které vyjdou v září.