Zasedání zastupitelstva 27.3.2023

27. března 2023
Zasedání zastupitelstva 27.3.2023

V PONDĚLÍ NÁS ČEKÁ ZAJÍMAVÉ ZASEDÁNÍ ZASTUPITELSTVA

Zastupitele budou schvalovat rozpočet pro rok 2023. Zároveň se z materiálů dozvíme, že převážně díky inflaci jsou daňové příjmy města za rok 2022 o 23,19 mil. Kč vyšší než v roce 2021 (meziroční nárůst o 14,67 %).

  • Město opět promarnilo příležitost vyřešit budovu na Josefské ulici.
    V pondělí zastupitele budou schvalovat smlouvu o smlouvě budoucí na prodej budovy v ulici josefské za 2,5 mil. Kupující musí do roku 2025 získat stavební povolení na jeho projekt za cca. 80 mil. Přitom má město nyní jedinečnou příležitost díky MMR získat dotace na stavbu městského nájemního bydlení a manažerskou podporu krajského úřadu v rámci podpory ekonomicky znevýhodněných ORP. Město tedy má prostředky vyřešit otázku leta chátrající budovy jednou pro vždy, místo toho se ale opět spolehne na malého developera, kterému dá dva roky čas sehnat investory pro přestavbu na bytový dům. Mysleli jsme si, že jsme se naposledy už poučili.
    Kupující je s.r.o. založené v únoru tohoto roku jen za účelem tohoto projektu. Stejně jako u posledního marného pokusu nemovitost prodat tedy nevíme, komu nemovitost vlastně prodáváme a ani za jakým účelem ji bude kupovat. Vlastně je to taková rezignace, my nevíme, co s tím a ani neumíme sami sehnat investory, tak to dáme do rukou tady toho pána, on má aspoň studii, třeba on zvládne za dva roky sehnat investory.
    Od devadesátých let město decimuje svůj bytový fond, nyní máme nemovitost, všichni nám chtějí dát prostředky a podporu, abychom začali řešit špatnou situaci na trhu s nájemním bydlením, a my to stejně odmítneme. Radou města tento návrh již prošel a dá se očekávat, že vládnoucí koalice tento návrh protlačí i zastupitelstvem.
  • Přístavba ZŠ U Kostela bude zahájena v září.
    Již nyní začíná výběrové řízení na demolici objektu, který na pozemku pro přístavbu zanechal Chas. Celkem se náklady včetně vybavení mohou vyšplhat až na cca. 91 mil. Část má být financována z dotací, cca. 30-35 mil. ale město vynaloží z vlastních prostředků a 40 mil. si město chce půjčit a dalších deset let splácet.
  • Příprava výstavby nového kulturního centra má začít letos.
    Město nechá vypracovat studii a projektovou dokumentaci pro územní rozhodnutí pro plánované kulturní centrum. Náklady na tuto první fázi město odhaduje na 7 mil.
    Jsou tyto investice opodstatněné svým přínosem?

    Tentokrát jsou na pořadu dne doopravdy zajímavé body, tak se přijďte podívat, ať tam nejsou městský úředníci a politici tak sami!
Sdílení je aktem lásky

Další podobné články

Ustavující zastupitelstvo je za námi!

Ustavující zastupitelstvo je za námi!

Gratulujeme nově zvolenému starostovi Pavlu Charvátovi, jeho místostarostům Vladimíru Dokoupilovi a Miloši Mičkovi a všem nově zvoleným zastupitelům.

Ustavující schůze zastupitelstva

Ustavující schůze zastupitelstva

Dnes nás čeká ustavující zasedání zastupitelstva Moravské Třebové. Na ustavujícím zasedání nově zvolení zastupitelé složí slib, čímž se teprve oficiálně stanou zastupiteli. Následně se bude volit nová rada města včetně starosty a místostarostů, zastupitelé si odsouhlasí odměny na neuvolněné pozice a zřídí výbory zastupitelstva.