Zasedání zastupitelstva 13.2.2023

13. února 2023
Zasedání zastupitelstva 13.2.2023

V pondělí 13. 2. se koná první letošní zasedání zastupitelstva v Moravské Třebové.

• Největším lákadlem pro veřejnost bude představení záměru firmy Kayser rozšířit jejich závod v Moravské Třebové. Kayser chce na městském pozemku postavit další halu naproti současnému areálu firmy za nově budovaným obchodním centrem. Jeden z jednatelů společnosti bude zastupitelům tento záměr představovat a snažit se získat jejich podporu pro prodej pozemků, tak si to přijďte v pondělí od 16:00 v jednacím sále zastupitelstva na Olomoucké ulici poslechnout.
    Zastupitelé o případném prodeji nebudou rozhodovat rovnou v pondělí, zatím jen o fázi představení plánu. Pozemky, o které firma Kayser bude žádat, jsou stále předmětem sporu města s pozemkovým úřadem, který v tuto chvíli nicméně pozemky po městě stále požaduje. Avšak tyto nároky státu se zdají být zamlčené a město pravděpodobně doufá, že větší města jako Plzeň a Praha uspějí a stát uvolní nakládání s těmito pozemky.
  • Dalšími zajímavými body jsou:
  • Lex Kolkop!
    Rada města navrhuje změnu jednacího řádu zastupitelstva. Nově by zastupitel přišel o měsíční odměnu, pokud by se nedostavil na jednání zastupitelstva bez řádné omluvy. Samozřejmě tuto iniciativu vítáme, zastupitel by jeho účast na jednáních měl brát vážně a zodpovědně. A tak trochu nám tento návrh připadá jako lex Kolkop.
  • Radní si během třech měsíců již podruhé zvyšují odměny!
    Vláda ČR určuje maximální výši odměn pro neuvolněné zastupitele podle velikosti obce, od 1. ledna 2023 došlo k navýšení maximálně možných odměn. Nicméně v tomto rámci o odměnách rozhodují zastupitelé obce. Rada nyní navrhuje v podstatě maximálně možné odměny. Za minulé volební období nedosáhli odměny zastupitelů v Moravské Třebové nikdy na maximální odměny podle nařízení vlády a naposledy si odměny zvedali v roce 2019, nyní se jedná o druhé navýšení od komunálních voleb v podzimu loňského roku. Neuvolněný místostarosta (v podstatě částečný úvazek) si například nyní přijde měsíčně na 41800,- Kč oproti 35630,- Kč, které dostával měsíčně v roce 2022. Můžeme jen konstatovat, že jakmile Piráti opustili radu města, odměny neuvolněných zastupitelů se začali razantně zvyšovat.
  • Návrh na rozsvícení veřejného osvětlení v noci!
    Vedení města v prosinci rozhodlo o zhasínání veřejného osvětlení mezi 00:00 – 04:00. Nyní zastupitel za 3PK/ČSSD Martin Bárta navrhuje, aby zastupitelstvo doporučilo vedení města veřejné osvětlení v noci opět rozsvítit. V minulém roce nás veřejné osvětlení stálo cca. 1,1 miliónů. Zároveň již za prvních deset měsíců roku 2022 město vybralo o cca. 12,1 miliónů víc jen na odvodech za DPH. Z tohoto hlediska se nám nejeví zhasínaní veřejného osvětlení jako signifikantní a tím i nutná úspora. Na druhé straně je zde i enviromentální aspekt, kdy takto snížíme v noci světelný smog pro okolí.
    Zastupitel Bárta navrhuje i zrušení parkovacích karet pro neuvolněné radní. Možná to je snaha, aspoň trochu kompenzovat zvýšení jejich odměn.
  • Přijďte se podívat, zastupitelstvo se koná v pondělí 13.02.2023 od 16:00 hod. v zasedací místnost městského úřadu na ul. Olomoucké.

Podklady a program zde:

Ustavující schůze zastupitelstva

Dnes nás čeká ustavující zasedání zastupitelstva Moravské Třebové. Na ustavujícím zasedání nově zvolení zastupitelé složí slib, čímž se teprve oficiálně stanou zastupiteli. Následně se bude volit nová rada města včetně starosty a místostarostů, zastupitelé si odsouhlasí odměny na neuvolněné pozice a zřídí výbory zastupitelstva.