V pondělí 13. 2. se koná první letošní zasedání zastupitelstva v Moravské Třebové.

  • Největším lákadlem pro veřejnost bude představení záměru firmy Kayser rozšířit jejich závod v Moravské Třebové. Kayser chce na městském pozemku postavit další halu naproti současnému areálu firmy za nově budovaným obchodním centrem. Jeden z jednatelů společnosti bude zastupitelům tento záměr představovat a snažit se získat jejich podporu pro prodej pozemků, tak si to přijďte v pondělí od 16:00 v jednacím sále zastupitelstva na Olomoucké ulici poslechnout.
    Zastupitelé o případném prodeji nebudou rozhodovat rovnou v pondělí, zatím jen o fázi představení plánu. Pozemky, o které firma Kayser bude žádat, jsou stále předmětem sporu města s pozemkovým úřadem, který v tuto chvíli nicméně pozemky po městě stále požaduje. Avšak tyto nároky státu se zdají být zamlčené a město pravděpodobně doufá, že větší města jako Plzeň a Praha uspějí a stát uvolní nakládání s těmito pozemky.
  • Dalšími zajímavými body jsou:
  • Lex Kolkop!
    Rada města navrhuje změnu jednacího řádu zastupitelstva. Nově by zastupitel přišel o měsíční odměnu, pokud by se nedostavil na jednání zastupitelstva bez řádné omluvy. Samozřejmě tuto iniciativu vítáme, zastupitel by jeho účast na jednáních měl brát vážně a zodpovědně. A tak trochu nám tento návrh připadá jako lex Kolkop.
  • Radní si během třech měsíců již podruhé zvyšují odměny!
    Vláda ČR určuje maximální výši odměn pro neuvolněné zastupitele podle velikosti obce, od 1. ledna 2023 došlo k navýšení maximálně možných odměn. Nicméně v tomto rámci o odměnách rozhodují zastupitelé obce. Rada nyní navrhuje v podstatě maximálně možné odměny. Za minulé volební období nedosáhli odměny zastupitelů v Moravské Třebové nikdy na maximální odměny podle nařízení vlády a naposledy si odměny zvedali v roce 2019, nyní se jedná o druhé navýšení od komunálních voleb v podzimu loňského roku. Neuvolněný místostarosta (v podstatě částečný úvazek) si například nyní přijde měsíčně na 41800,- Kč oproti 35630,- Kč, které dostával měsíčně v roce 2022. Můžeme jen konstatovat, že jakmile Piráti opustili radu města, odměny neuvolněných zastupitelů se začali razantně zvyšovat.
  • Návrh na rozsvícení veřejného osvětlení v noci!
    Vedení města v prosinci rozhodlo o zhasínání veřejného osvětlení mezi 00:00 – 04:00. Nyní zastupitel za 3PK/ČSSD Martin Bárta navrhuje, aby zastupitelstvo doporučilo vedení města veřejné osvětlení v noci opět rozsvítit. V minulém roce nás veřejné osvětlení stálo cca. 1,1 miliónů. Zároveň již za prvních deset měsíců roku 2022 město vybralo o cca. 12,1 miliónů víc jen na odvodech za DPH. Z tohoto hlediska se nám nejeví zhasínaní veřejného osvětlení jako signifikantní a tím i nutná úspora. Na druhé straně je zde i enviromentální aspekt, kdy takto snížíme v noci světelný smog pro okolí.
    Zastupitel Bárta navrhuje i zrušení parkovacích karet pro neuvolněné radní. Možná to je snaha, aspoň trochu kompenzovat zvýšení jejich odměn.
  • Přijďte se podívat, zastupitelstvo se koná v pondělí 13.02.2023 od 16:00 hod. v zasedací místnost městského úřadu na ul. Olomoucké.

Podklady a program zde: