Jak má vypadat rozklikávací rozpočet?

15. září 2018
Jak má vypadat rozklikávací rozpočet?

Jsme strana, která chce víc informovat občany města a zároveň je více zapojit do rozhodovacích procesů města. K tomu patří i to, čemu se dneska říká, rozklikávací rozpočet, který je součástí našich programových priorit otevřená radnice a průhledné financování.

V zásadě se jedná o transparentní, jednoduchou formu, jak přiblížit výdaje a příjmy města občanům. Součástí by měl být i vlastní registr smluv, ve kterém budeme zveřejňovat i smlouvy, které nepodléhají zákonu o zveřejňování smluv. Takže si budete schopni vyhledat všechny dodavatelské smlouvy, které město uzavřelo. Součástí bude i přehled všech investičních akcích a jejich průběh, transparentní účet a výpis všech zaplacených faktur města. A jak by to vypadalo? Na to se můžete podívat již nyní, občanské sdružení Otevřená města, ve spolupráci s ministerstvem financí, vytvořili projekt cityvizor, který má sloužit obcím, které chtějí řídit město transparentněji. Podívejte se například na Nové město na Moravě www.cityvizor.cz/nmnm/prehled , to je obec srovnatelná velikostí s Moravskou Třebovou. Takto krásně jednoduše bychom mohli kontrolovat finance Moravské Třebové. Nejlepší na tom je, že se k projektu cityvisor můžeme přihlásit zcela zdarma, transparentní rozklikávací rozpočet a registr smluv, můžeme mít během krátké doby bez vynaložení nových nákladů. Takže ono prostě stačí jen chtít.