Moravská Třebová a její kulturní dění

18. září 2018
Moravská Třebová a její kulturní dění

Není již tajemstvím, že Česká pirátská strana ožívá a je aktivní i v Moravské Třebové. Toto krásné historické město, jehož počátky sahají až do poloviny 13. století, neslo přídomek Moravské Athény. Bylo centrem umění a vzdělanosti, což je i jedním z cílů nově vznikající místní pirátské organizace a jejích sympatizantů pro blížící se komunální volby.

Řada z nás se v Moravské Třebové narodila nebo zde žije převážnou část života a rádi bychom se aktivně podíleli mimo jiné i na kulturním životě našeho města, a navrátili mu tak mírně zašlý lesk v rámci regionu, kraje i naší země. Piráti z Moravské Třebové mají ve svých řadách osobnosti, které se aktivně podílí nebo podílely na kulturním dění ve městě a mají v tomto ohledu stále co nabídnout. Máme mnoho nápadů, zkušeností, know-how, jak město oživit a posunout dále tak, abychom tuto vizi naplnili.

Kulturní dění v Moravské Třebové jsme zmapovali velmi podrobně. Pomocí SWOT analýzy, diskusí s aktivními lidmi v oblasti kultury, ale i s běžným obyvatelstvem jsme formulovali východiska a strategické cíle rozvoje kultury, které bychom rádi nabídli voličům v nadcházejících komunálních volbách, a které bychom rádi prosazovali v případě našeho zvolení. Nebudeme zde vypisovat podrobně naši strategii, jelikož naše koncepce kultury je poměrně obsáhlá, nicméně ze SWOT analýzy a výše zmíněného vyplývá, že mezi silné stránky města patří především historie města a jeho kulturní dědictví (architektura, centrum města), zajímavé turistické cíle ve městě a jeho okolí, využitelné veřejné prostory pro konání společenských a kulturních akcí a poloha zámku a muzea v centru města nebo v jeho těsné blízkosti. Naopak slabinami jsou chybějící prostory ve smyslu multifunkčního městského sálu, nízká koordinace a spolupráce subjektů působících na poli kultury, nepropracovaná marketingová strategie, nevyužitý potenciál kulturních a historických atraktivit a jejich provázanost s dalšími službami cestovního ruchu.

Z analýzy vyplývá i řada příležitostí, které vidíme mimo jiné například v dobré geografické poloze v návaznosti na historii a tradici kulturního a společenského centra, v potenciálu kulturního dědictví, spolupráci s kulturními subjekty partnerských měst, zavedení nových technologií v oblasti kultury a využití regionálních, národních i evropských finančních zdrojů. Bohužel jsou zde i určitá ohrožení, jako je ekonomická situace obyvatel města, kulturní vzdělanost a zájem o kulturu obyvatel města obecně, odliv inteligence, kvalifikovaných a vzdělaných lidí z důvodu nedostatečného finančního ohodnocení, nedostatečné investice do infrastruktury kulturních zařízení apod. Na základě těchto skutečností jsme sestavili strategické cíle, které chceme v rámci pirátského hnutí ve spolupráci s dalšími subjekty ve městě nekompromisně prosazovat: 1. Programová struktura, bohatá a stálá nabídka kulturních pořadů 2. Kulturní vzdělávání a výchova, podpora zájmových skupin napříč generacemi 3. Rozvoj zámku, oživení a rozšiřování stálých expozic, péče o tradiční lidovou kulturu 4. Podpora a rozvoj úspěšných a tradičních projektů 5. Vznik nových významných kulturních událostí a pořadů 6. Propagační mix a marketingová komunikace 7. Spolupráce s partnerskými městy 8. Organizace a řízení 9. Transparentní hospodaření a financování 10. Rozvoj infrastruktury a vybavenosti kulturních zařízení

Detailně se s naší strategií budete moci seznámit v naší koncepci kultury. Kulturní život je v Moravské Třebové obecně považován za samozřejmou a nedílnou součást nabídky pro využití volného času. Naše koncepce kultury je i naší odpovědí na hlavní položenou otázku, jakým směrem se vydat v rámci rozvoje kultury a společenského života města. Definovali jsme strategické cíle v oblasti kultury a navrhujeme několik konkrétních východisek jak požadovaného stavu dosáhnout. Naší prioritou v této oblasti je, aby všichni lidé, kterým záleží na kulturním životě v Moravské Třebové, spojili své síly a prostředky tak, aby naše kulturní nabídka byla bohatá a kvalitní a aby se zde každý mohl kulturně vyžít podle svých představ. V současné chvíli je kulturní dění a vše kolem něj převážně na bedrech příspěvkové organizace Kulturní služby města Moravská Třebová (dále jen KS), která získává značné prostředky na provoz z městského rozpočtu. Samozřejmě si vážíme práce všech lidí, kteří se snaží v našem městě vytvářet kulturní hodnoty, ale bohužel v rámci KS je to do výše platů zaměstnanců a jejich časového pracovního fondu. Jsme přesvědčeni, že takto nelze vytvářet kvalitní kulturní život ve městě, natož pak obsáhnout všechny žánry v této oblasti lidské činnosti. Tato organizace navíc vykazuje dlouhodobě nestabilní vedení a tudíž nekvalitní fungování. Máme v našich pirátských řadách člena, který se účastnil posledního výběrové řízení na ředitele KS, které bohužel proběhlo za zavřenými dveřmi jako většina těchto řízení. Ačkoli se svou koncepcí u výběrové komise uspěl, rada města rozhodla jinak. Současný ředitel po třech letech končí a KS se nadále zmítají v nestabilitě.

Piráti z Moravské Třebové tvrdí, že zde chybí dostatečná podpora nezávislých subjektů, nadšenců a lidí, kteří se chtějí aktivně na kulturním dění města podílet. Rádi bychom i v této oblasti na základě pirátských principů dobrovolnosti a transparentnosti tyto subjekty podpořili, ocenili jejich práci a zapojili je do již probíhajících projektů a akcí, či podpořili projekty nové. Věříme, že komunální politika stojí především na lidech a zdravém rozumu a takto bychom rádi přistupovali i k aktivním obyvatelům města. Je obrovskou škodou, že Moravská Třebová přišla o akce, které měly velký potenciál a při správném uchopení by mohly dominovat v rámci našeho kraje. Mluvíme o již zaniklém Třebovském Bigbítu a DVD festivalu, tedy o akcích, které se ne příliš úspěšně pokusily převzít Kulturní služby (Moravskotřebovský bramborák, Fotofestival, Kejkle a Kratochvíle). Nulovou podporou města a jeho vedení přišla Moravská Třebová i o unikátní festival s mezinárodní účastí Fest Pod Parou s návštěvností 5000 fanoušků. Část členů jeho organizačního vedení je nyní i v našich pirátských řadách. Tento hudební festival, který nemá v tomto měřítku ve střední Evropě obdoby, navštěvují fanoušci ze všech koutů naší země i Evropy. Ekonomický a kulturní přínos pro město není třeba zdůrazňovat. Nyní festival pokračuje ve Vyškově, kde si této události váží. Z našeho pohledu kultura a umění nemá hranice. Jsme proti škatulkování a soudcování, jak je tomu u stávající garnitury a vedení města, co je a co není kulturní záležitostí a přínosem pro město, pokud daná kulturní událost, spolek apod. neničí majetek, či neubližuje lidem v našem městě.

Naše koncepce kultury je prvním krokem na cestě k vytčenému cíli. Jsme připraveni maximálně využít naše schopnosti, kreativitu, know-how a mnohaleté zkušenosti našich členů v oblasti kultury z pozice aktivních muzikantů, promotérů, booking managerů, dramaturgů, uměleckých agentur, provozovatelů kulturních zařízení ve městě či pořadatelů koncertů pro naplnění všech stanovených cílů, a podpořit tak vizi našeho rodného města jako významného kulturního a společenského centra regionu. Jsme připraveni čelit i všem úskalím, které prosazování této koncepce bude přinášet. Je zřejmé, že půjde o dlouhodobou a nesnadnou práci a že nás čeká velmi trnitá cesta. Věříme však, a jsme optimisté, že s usilovným nasazením a s podporou občanů, všech partnerů, lidí, zájmových skupin, spolků a především VAŠICH HLASŮ V KOMUNÁLNÍCH VOLBÁCH 2018 se nám toto poslání podaří naplnit. Rozhodněte se sami a dobrovolně, zda jste pro změnu a chcete moderní a úspěšné město i v oblasti kultury. Pokud ano, Česká pirátská strana je tou pravou volbou pro budoucnost našeho hrdého města Moravská Třebová.